Mobil: +36703174012 Email cím: info@kovaapp.eu

Miért fontos az elkészült webshop tesztelése?

2023-06-15

Miért fontos a tesztelés?


A felhasználók többsége az interneten informálódik, keress rá egy cégre, annak szolgáltatásaira és a vásárlások nagyobb részét is itt bonyolítjuk. Ezért a vállalkozásoknak ma már elengedhetetlen, hogy jelen legyenek az online térben, függetlenül attól, hogy mi a tevékenységük.

Ha kész az oldalunk, még nem dőlhetünk hátra. Ahhoz, hogy egy webshop a lehető legjobbat nyújtsa, alapos tesztelésre is szükség van.

A tesztelés célja:

A potenciális hibák feltárása. A webáruház tesztelése során érdemes minél több területet érinteni, hogy időben kiszűrjük a hibákat, különben látogatókat, ügyfeleket veszíthetünk el , rosszabb esetben bevételtől eshetünk el vagy rontjuk vállalkozásunk megítélését.

Ki végzi a tesztelést?

Sok esetben a weboldalkészítő, vagy ezzel megbízott webfejlesztő. Tapasztalat, hogy akármennyire alapos egy fejlesztő, de nem biztos, hogy észre fog venni minden hibát. Ideális eset, ha a tesztelést egy külső személy. Legjobb, ha tesztelő végzi.

A tesztelés során több szempontot érdemes figyelembe venni, hogy a vásárlók, szolgáltatást igénybe vevők számára tökéletes felhasználói élményt nyújthassunk.

Az első és legfontosabb terület, amit érdemes alaposan átvizsgálni, a felhasználói felületen:

  • a navigáció egyszerűsége.
  • a termékek, szolgáltatások könnyű megtalálhatósága és a vásárlás folyamatának zökkenőmentessége mind nagyban hozzájárulnak a vásárlói elégedettséghez.
  • teszteljük a menüket, a kereső funkciót, és ellenőrizzük, hogy minden gomb és hivatkozás a megfelelő helyre vezet-e.

A biztonság szintén kiemelt figyelmet érdemel:

A vásárlók adatainak védelme nélkülözhetetlen, ezért bizonyosodjunk meg arról, hogy a webáruház SSL tanúsítvánnyal rendelkezik, és a fizetési tranzakciók megfelelően titkosítottak. Emellett érdemes tesztelni a regisztrációs, jelszó-emlékeztető funkciókat, kapcsolati űrlapot.

Gondolj bele, ha az űrlapon érkező megkereséseket nem kapod meg, akkor munkát, vásárlókat veszíthetsz el, mert olyan oldalra mennek, ahol választ kapnak a megkeresésükre.

A sebessége és teljesítménye is hozzájárul a vásárlói, felhasználói elégedettséghez:

Ezért érdemes ellenőrizni, hogy az oldal gyorsan betöltődik-e, és minden elem megfelelően működik-e.

Az optimalizálás során figyeljünk a képek méretére, a betöltési időre és a reszponzív dizájnnal kapcsolatos problémákra is.

Teszteljük az oldalunk kompatibilitását is a különböző böngészőkkel és eszközökkel. A webáruház akkor lesz igazán sikeres, ha minden vásárló, felhasználó számára könnyen elérhető és használható, függetlenül attól, hogy milyen platformon böngészik.

Kapcsolódó social media ikonok és linkek:

Minden social media ikon (melyet létrehoztunk a vállalkozásunknak) szerepel a weboldalunkon és a rámutató link, arra a social media oldalra vezet, amelyre szerettük volna? Ha közösségi felületeinkre szeretnénk vezetni látogatóinkat vagy onnan a weboldalra, nagyon fontos, hogy a linkek megfelelően működjenek.

Mobil verzió tesztelése:

Érdemes az oldalunkat mobilnézetben is vizsgálni, hogy ott is minden funkció ugyanúgy működik-e, mint a weboldalon. Olvasható-e a kinézet? Nem csúsztak-e el gombok? A mobil verzió megfelelő működése azért is fontos, hiszen ma az emberek több, mint 50%-a mobilról olvas híreket, keres szolgáltatásokat.

Újratesztelés:

Ha bármilyen változtatást hajtunk végre, akkor érdemes újra tesztelni , mert előfordulhat, hogy egy addig jól működő funkció nem megfelelően vagy egyáltalán nem működik.

Összefoglalva:

A webshop tesztelése során érdemes a felhasználói felületre, biztonságra, sebességre és kompatibilitásra összpontosítani. Ha ezeket a területeket alaposan átvizsgáljuk és szükség esetén javítjuk, akkor ez sikeres online jelenlétet eredményezhet. Ne feledjük, a webshopok, weboldalak sikere a látogatói elégedettségen múlik, ezért a tesztelés folyamata alapvető fontosságú.


Lépj a következő szintre az online jelenlétedben, vedd fel velünk a kapcsolatot konzultációért és árajánlatért!

Kategória: Egyéb

Kérj konzultációs időpontot vagy válassz csomagajánlataink közül!

Copyright ©2023 All rights reserved by Kova App Solutions Kft.